Birleştirme talebi hangi mahkemeye yapılır?
Birleştirme kararı, ikinci davanın görüldüğü mahkeme tarafından verilir ve bu karar diğer mahkeme için bağlayıcıdır. (2) Davalar, farklı yargı bölgelerindeki aynı düzey ve yetkideki hukuk mahkemelerinde görülüyorsa, ikinci davanın görüldüğü mahkemeye birleştirme yoluyla birleştirme talebinde bulunulabilir.
Birleştirme kararına itiraz nereye yapılır?
Bu durumda istinaf, birleştirilen davalarda uyuşmazlığa yol açan fiili hukuki ilişkiye ilişkin kararı inceleyen Bölge Adliye Mahkemesi dairesinde incelenir.
Birleştirme kararı ara karar mıdır?
Birleşme kararı, ilk davanın açıldığı mahkemeye derhal tebliğ edilir (HMK m. 166/3). Birleştirme kararını veren mahkeme (ikinci davanın açıldığı mahkeme) bu kararla davadan çekildiği için birleştirme kararı kesin karar olup, bu karara karşı yalnızca istinaf yoluna başvurulabilir.
Karar türü birleştirme ne demek?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer konularda bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlardan doğabilecek uyuşmazlıkların hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla özel bir içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.
CMK birleştirme hangi mahkemede yapılıyor?
14. Yargıtay’ın birleştirme kararının usul ve yasaya uygun olduğu kabul edilmelidir. Aynı bölge mahkemesi mahkemeleri arasındaki birleştirme uyuşmazlıklarının çözüm yeri Yargıtay değil, yetkili bölge mahkemesinin ceza dairesidir.
Birleştirme kararı İstinaf’a tabi mi?
“Aynı yargı çevresinde, aynı derece ve aynı unvana sahip hukuk mahkemelerinde verilen davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabilir; bölge adliye mahkemesi kararlarına karşı ancak ilamla birlikte istinaf yoluna başvurulabilir.
Birleştirme talepli dava dilekçesi nedir?
Dosyaların birleştirilmesi talebine örnek; Konusu ve tarafları aynı, referans numaraları farklı ancak aynı olan iki ayrı dosyanın birleştirilmesi talebine örnek olup, bu dosyalardan birinde verilen kararın diğerini de etkilemesi söz konusudur.
CMK Madde 44 Nedir?
(1) Usulüne göre çağrılan ve mazeretsiz gelmeyen tanıklar zorla mahkemeye getirilir ve gelmemelerinden kaynaklanan giderler, kamu alacaklarının tahsili usulüne göre tahsil edilir ve ödenir.
İkinci mahkeme ne zaman olur?
İddianamenin kabulü ve duruşmanın hazırlanması MADDE 175. – (1) İddianamenin kabulü, kamu davasının açılması ve kovuşturma evresinin başlaması anlamına gelir. (2) Mahkeme, iddianamenin kabulünden sonra duruşma gününü belirler ve duruşmada bulunması gereken kişileri çağırır.
Hangi dava birleştirilemez?
(1) Mahkeme, yargılamanın düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla, yargılamanın her aşamasında, açılan davaları ayırmaya veya sonradan birleştirmeye, talep üzerine veya kendiliğinden karar verebilir.
Yargıtay içtihadı birleştirme kararları bağlayıcı mı?
Yargıtay’da içtihatların birleştirilmesi Yargıtay’ın içtihatların birleştirilmesine ilişkin kararları bağlayıcıdır.
Mahkeme verdiği kararı değiştirebilir mi?
Karar verildikten sonra, taraflar talep etse bile hâkim bu kararı değiştiremez.
Birleştirme nedir hukuk?
Birleştirme (veya tevhid), talep üzerine yapılan bir tapu işlemidir. Bunun tersi, ayrı tapuları olan ve birbirine bitişik olan arazi veya parsellerin tek bir tapu altında birleştirilmesi süreci olan eleme sürecidir.
Danıştay içtihadı birleştirme kararını kim verir?
Danıştay Kanunu’nun 39. maddesine göre, Danıştay daireleri ve organlarının kesin kararları arasında çelişki veya uyumsuzluk bulunması veya birleştirilmiş içtihatlarda değişiklik yapılmasının gerekli görülmesi halinde, konu Danıştay İçtihat Birleştirme Komisyonuna gönderilir.
Aynı konudan tekrar dava açılır mı?
Bu bağlamda doktrinde belirtildiği üzere, aynı taraflar arasında ve aynı dava sebebine dayanarak daha önce aynı konuda dava açılmışsa ve bu dava derdest (derecede) iken dava açılması mümkün olmayıp, aynı vakıalar (uyuşmazlık) yeni bir davanın konusunu oluşturmaktadır.
Birleştirme talepli dava dilekçesi nedir?
Dosyaların birleştirilmesi talebine örnek; Konusu ve tarafları aynı, referans numaraları farklı ancak aynı olan iki ayrı dosyanın birleştirilmesi talebine örnek olup, bu dosyalardan birinde verilen kararın diğerini de etkilemesi söz konusudur.
Hizmet birleştirme talebi nedir?
Hizmetlerin birleştirilmesi; farklı sosyal sigorta kuruluşlarından sigortalıların dağınık hizmet sürelerinin bir araya getirilmesi; bir başka deyişle: birbirine eklenmesi[1]. Sigortalılara bu imkânın sunulması, toplumsal bir hukuk zorunluluğudur.
Davaların birleştirilmesi nasıl olur?
İkiden fazla davanın birleştirilmesi de mümkündür. Aynı yargı yetkisine sahip aynı derece ve unvandaki hukuk mahkemelerinde açılan davalar birleştirilebilir. Bunun gerçekleşmesi için aralarında bir bağlantı olması gerekir. Davalar talep üzerine veya davanın herhangi bir aşamasında kendiliğinden birleştirilebilir.
Birleştirme işlemleri nelerdir?
Tevhid; İmar Kanununun 15 ve 16 ncı maddelerine göre tapu sicilinin ayrı sayfalarında aynı parsel numarasıyla kayıtlı bulunan bitişik iki veya daha fazla parselin, ilgilinin talebi üzerine sicilde ayrı bir sayfaya tescil edilerek tek bir tapu senedi halinde birleştirilmesi işlemidir.