Ortanca hangi ilde yetişir?
HATAY Çiçekçiler Derneği Başkanı Musa Gündoğdu, anavatanı Japonya olan ortanca çiçeklerinden Belen ilçesinde bahçe kurdu. Gündoğdu, Türkiye’de kırmızı, mavi, mor ve pembe gibi farklı renklerde ortanca üreten tek üretici olduklarını ve bunların Hollanda’dan ithal edildiğini söyledi.
Ortanca çiçeği hangi bölgelerde yetişir?
Doğu Karadeniz bölgesinin ortancaları… Ortanca türleri arasında en yaygın olarak yetiştirilen ve ticareti yapılan süs bitkisi, “büyük çiçekli ortanca” olarak da bilinen Hydrangea Macrophylla Thunb’dir. Bu tür, ülkemizin Doğu Karadeniz bölgesinde doğal bir süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir.
Ortanca çiçeği soğuğa dayanıklı mı?
Annabelle ortancası -45 dereceye kadar soğuğa dayanıklıdır. Çok hızlı büyür ve bol miktarda kardeş üretir. Gelişmiş bir bitki, çapı 15–30 cm olan 100’den fazla büyük, yuvarlak çiçek üretir.
Ortanca hangi ildedir?
Ortanca, Şanlıurfa ilinin Siverek ilçesine bağlı bir ilçedir.
Ortanca çok su ister mi?
Nemli toprakları tercih eden ortancalar bol su ister. Ortanca bakımı sırasında sıcaklığa bağlı olarak haftada 1-2 kez sulamanız gerekir. Yazın açan bu renkli çiçekleri kışın soğuktan korumak için üzerini örtmeniz önerilir.
Ortanca çiçeği hangi ayda dikilir?
Ortanca çiçeklerini dikmek için en iyi zaman, nisan ve mayıs ayları olan ilkbahar aylarıdır. Dikim için kış aylarını seçmemelisiniz. Diktiğiniz toprağın türü önemli değildir. Ortancalar toprak seçici değildir ve her türlü toprakta kolayca büyüyebilirler.
Ortanca çiçeği neyi sever?
Ortanca çiçekleri tam güneş alan alanları sevmez. Gelişimleri için zengin topraklı gölgeli alanlara ekilmeleri önerilir. Ayrıca bitki açıkça yaz aylarını tercih eder. Bu nedenle kış aylarında soğuktan korumak için üzerini bir örtüyle örtmeniz gerekebilir.
Ortanca kışın kurur mu?
Anavatanı Japonya olan ortanca (Hydrangea macrophylla), cinsi 70-75 olan, 1 ila 3 metre yüksekliğe ulaşabilen, kışın yapraklarını döken, gösterişli çiçekleri nedeniyle dünyanın birçok yerinde yaygın olarak yetiştirilen çalı gövdeli bir yerli bitkidir.
Ortanca dış mekanda yetişir mi?
Ortanca çiçekleri bakımı kolay olduğu için özellikle ilkbahar ve yaz aylarında bu çiçeklere olan ilgi artmaktadır. Şık görünümüyle herkesi büyüleyen bu bitki, hızlı büyümesi nedeniyle çoğunlukla dış mekanlarda yetiştirilmektedir. Ancak balkonlarda ve bahçede yetiştirmeye de uygundur.
Ortanca coşturan nedir?
Ortanca, açelya ve orman güllerinin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri içeren, gür çiçeklenmeyi destekleyen özel katı gübre.
Ortancanın çiçek açması için ne yapılmalı?
🌺1) Ortancanın çiçek açabilmesi için serinleme ihtiyacının karşılanması gerekir. Bunun için 80 gün (ideal olarak en az 50 gün) 10 derecenin altında veya 40 gün 5 derecenin altında kalması gerekir.
Ortanca çiçeği hangi ayda budanır?
Budama yapmak için ortancanızın çiçek açmasını beklemeniz gerekir. Sonbahar, kış ve ilkbaharda budama yapmak ortancanın çiçek açmasını önleyecektir.
Ortanca nereye ekilir?
Kısmen gölgeli yerleri tercih eden ortancaların gelişimi için ekim yerlerine dikkat etmek önemlidir. Ortanca çiçekleri organik içeriği bol, humuslu ve iyi drenajlı topraklarda daha iyi yetişir.
Kaç çeşit ortanca var?
Ortanca fidanının yaklaşık 75 farklı türü bulunmaktadır.
Ortanca çiçeği zehirli mi?
Ortancalar: Bu bitkilerin soğanları siyanür içerdiğinden evcil hayvanlar için oldukça zehirlidir. Ciddi zehirlenme vakaları nadir görülse de mide bulantısı, kusma ve bağırsak tıkanıklığı meydana gelebilir. Porsuk: Porsuk ağacının iğneleri ve tohumları çoğu hayvan için son derece zehirlidir.
Ortanca dış mekanda yetişir mi?
Ortanca çiçekleri bakımı kolay olduğu için özellikle ilkbahar ve yaz aylarında bu çiçeklere olan ilgi artmaktadır. Şık görünümüyle herkesi büyüleyen bu bitki, hızlı büyümesi nedeniyle çoğunlukla dış mekanlarda yetiştirilmektedir. Ancak balkonlarda ve bahçede yetiştirmeye de uygundur.
Ortanca çiçeği neyi temsil eder?
Ortanca çiçeklerinin birçok anlamı ve sembolizmi vardır. Bu çiçekler genellikle aşk, sadakat, güzellik ve zarafetin sembolleri olarak kabul edilir. Ayrıca bolluk, bereket ve refahı temsil eder. Ortanca çiçeklerinin renklerinin de farklı anlamları vardır.
Ortanca kışın açar mı?
Ortancalar ilkbaharın ilk aylarında çiçek açmaya başlar ve sonbahara kadar güzel çiçekleriyle göz kamaştırır. Çoğu ortanca türünün çiçekleri beyaz olsa da bazı türlerin çiçeklerinin rengi toprağın asitliğine bağlı olarak değişir. Mavi, kırmızı ve pembe gibi farklı renklerde çiçek açar.
Ortancanın mavi olması için ne yapmalı?
🌺Toprak pH’ı asidik (4.0-5.5) ise ortanca çiçeğinin rengi MAVİ olur. 🌸Toprak pH’ı bazik (7.0 ve üzeri) ise çiçeğin rengi PEMBE olur.