İçeriğe geç

Balıklı Gölün Anlamı Nedir

Balıklıgöl’ün hikayesi nedir?

Rivayete göre, Nemrut’un kızı Zeliha da Hz. İbrahim’in ateşe atılmasından sonra ölmüştür. Hz. İbrahim’i çok sevdiği ve ona inandığı için ateşe atılmaya dayanamaz ve Hz. İbrahim kendini ateşe atar. Zeliha’nın düştüğü yer göle döner.

Balıklıgöl’de hangi peygamberin kabri var?

Şanlıurfa şehir merkezinin güneybatısında yer alan Ayn-ı Zeliha ve Halilulrahman Gölleri, Balıklıgöl olarak da bilinir, yaygın olarak Hz. İbrahim’in yaşamıyla ilişkilendirilen ve kutsal kabul edilen önemli yerlerden biridir.

Balıklıgöl hangi ayette geçiyor?

Allah ateşe emreder: “Ey ateş, İbrahim’e karşı serin ve selamet ol” (Enbiya Suresi, ayet 69). Rivayete göre; ateş suya, odun da balığa dönüşür. Hz. İbrahim’in selametle düştüğü yerde bu göl oluşur ve çevresi gül bahçesine döner.

Balıklıgöl balıkları asker mi?

Başka bir rivayete göre; Söğütlü köyü Rus işgali altındayken, Rus komutan bu balıkları askerlerine yedirmiş. Ancak bütün askerler bir iki gün içinde ölmüş. Bir rivayete göre ise bu balıklardan bazıları yeşil sarıklı asker olmuş ve savaşa gitmiş.

Balıklıgöl Hikayesi Kur’an’da geçiyor mu?

Bu olaya dair Kur’an’da ve hadis kitaplarında herhangi bir ayet veya hadis bulunmamaktadır.

Balıklıgöl neden kutsal?

Rivayete göre Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra bir mucize gerçekleşmiş ve her yer güllük gülistanlık olmuştur. Bu mucizenin gerçekleştiği yerin Balıklıgöl ve çevresi olduğuna inanılır. Dini bayramlarda ve Mevlid ve Kandil gecelerinde en fazla ziyaretçi sayısına ulaşır.

Balıklı Göldeki balıkların cinsi ne?

Balıklıgöl – Şanlıurfa Efsanelere konu olan sazan balıkları bulunur. Bu balıklar halk arasında saygı görür ve yenmez. Rivayete göre Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra bir mucize gerçekleşir ve her şey güllük gülistanlık olur.

Urfa Balıklıgöl nasıl oluştu?

Hz. İbrahim içine atıldığı anda büyük ateş göle, odunlar da balığa dönüşmüş. Zeliha’nın döktüğü gözyaşları, bugün Balıklı Göl’ün hemen yanında bulunan AynZeliha Gölü’nü doğurmuş. Şanlıurfa denince akla ilk gelen Balıklıgöl’dür, bu yüzden de dini turizmin en popüler duraklarından biridir.

Balıklıgöl’ün balıkları neden yenmez?

Balıklıgöl balıkları kutsal kabul edilir ve kimse onları yakalamaz veya yemez. Görevliler ölü balıkları gölden çıkarır ve başka bir yerde toprağa gömerlerdi. Efsaneye göre bir gün bir albay bu inancın bir batıl inanç olduğunu söyleyip Balıklıgöl’den bir balık yakalayıp yemiş. Bundan sonra felç olmuş.

Kuranda geçen cumartesi yasağı nedir?

Hz. Musa, Sina Dağı’ndayken Allah, kendisine cumartesi gününü (Sebt gününü) kendisi ile İsrailoğulları arasında “kuşaklar boyunca sürecek bir işaret” olarak kutsal bir gün olarak belirlediğini ve o günkü işini kesinlikle yasakladığını ve bu yasağın sonsuza dek sürmesini emrettiğini bildirdi.

Cumartesi balık yasağı hangi peygambere ait?

Hz. Musa, İsrailoğullarına Cuma gününü ibadete ayırmalarını emretti, ancak çoğu uymadı. Sonuç olarak Allah, onlara Cumartesi günü balık tutmayı yasakladı. Çeşitli hilelerle bu yasağı çiğneyerek itaatsizliklerine devam ettiler.

Balıklıgöl’ün suyu nereden gelir?

Balıklıgöl’ün suyu Şanlıurfa Balıklıgöl’ü besleyen Direkli Havzası’ndan gelmektedir. Dolayısıyla Şanlıurfa’nın güneybatısındaki su buradan kaynak suyu olarak çıkmaktadır.

Balıklıgöl doğal mı?

Doğal bir akvaryum ortamı olan Balıklıgöl’ün su kalitesi bazen çevresel etkenlerden dolayı bozulmakta ve içinde yaşayan balıkların sağlığına zarar vermektedir. Bunun doğal bir sonucu olarak Balıklıgöl’de zaman zaman balık ölümleri yaşanmaktadır.

Balıklıgöl’de kimin türbesi var?

Hazreti İbrahim, Urfa Kalesi burçları üzerine hazırlanan mancınıklara bindirilerek bugünkü Balıklı Göl’ün (Halil-ür-Rahman Gölü olarak da bilinir) bulunduğu yere atılır. O sırada Allah’ın emriyle ateş suya, odun da balığa dönüşür. Hazreti İbrahim, Balıklı Göl’ün hemen yanındaki gül bahçesine düşer.

Asker balığı yenir mi?

Denizlerimizdeki yeni ve yenilebilir balık türleri arasında aslan balığı, asker balığı, uzun kuyruk mercanı, Türk balığı, koni balığı ve çizgili barbunya yer alıyor.

Balıklıgöl’ün balıkları neden yenmez?

Balıklıgöl balıkları kutsal kabul edilir ve kimse onları yakalamaz veya yemez. Görevliler ölü balıkları gölden çıkarır ve başka bir yerde toprağa gömerlerdi. Efsaneye göre bir gün bir albay bu inancın bir batıl inanç olduğunu söyleyip Balıklıgöl’den bir balık yakalayıp yemiş. Bundan sonra felç olmuş.

Urfa Balıklıgöl’ün suyu nereden gelir?

Balıklıgöl’ün suyu Şanlıurfa Balıklıgöl’ü besleyen Direkli Havzası’ndan gelmektedir. Dolayısıyla Şanlıurfa’nın güneybatısındaki su buradan kaynak suyu olarak çıkmaktadır.

Hz. İbrahim nerede ateşe atılmıştır?

Hz. İbrahim’in ateşe atılması olayının; Irak’ın Sevad bölgesindeki Kusa yerleşim yerinde gerçekleştiği belirtilirken, bazı çağdaş yorumcular olayın Harran veya Şanlıurfa’da gerçekleştiğini ileri sürmektedirler.

Hz. İbrahim Urfa’ya geldi mi?

İbrahim ve ailesinin Urfa, Harran, Suruç ve eskiden Harran’a bağlı olan ‘Aynu’l-‘Arus arasında son derece yakın bir ilişkisi vardır. Babası, amcaları ve dayıları bu bölgede yaşamıştır. Hz. İbrahim burada doğmuş, ateşe atılmış ve ilk eşiyle evlenmiştir. Göçü de buradan başlamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Çarşı Escort